2015. szeptember 29., kedd

Stílus

Emlékeznek a lenge nyári öltözékben elfogyasztott finom kávé és fagyi ízére? Tobzódtunk a napfényben, hűsöltünk az árnyékban, vagy a vízparton. Még nem kellett kabát, sem pulóver sem esernyő. A színes, könnyed ruháinkat és a jól eső napsütést felváltotta az eső és a szürkébe hajló ősz. A halvány őszi reggeleken tanácstalanul állunk a gardróbunk előtt. Mit is vegyek fel ma?
Ahogyan mondják a klasszikusan megjelenő férfi mindig kortalan eleganciával öltözik. Kerüli a túl kreatív megoldásokat, nem tobzódik sem alapanyagban, sem formákban. Míg a női ruhatár összeállításának alapja az az igény, hogy hogyan tudjuk nőiességünket úgy kihangsúlyozni, hogy közben ne legyünk „közönségesek”.
Aki egy kicsit is ad magára ruhatárát leginkább a klasszikus stílusra alapozza. E stílus nagy előnye, hogy a választékos, nemes alapöltözék elemeket, néhány más stílus jeggyel társíthatjuk. Na persze nehezen fér össze a legújabb „Hipster-swag-divatdeszkás” irányzatokkal, azonban jól társítható hozzá a vintage, a country, a szafari, a golf, a matróz és a collage. A country stílus nem tévesztendő össze a western csizmával, ez ugyanis az angliai vidék álbrit sármját kölcsönzi viselőjének. A klasszikus ruhatár legfőbb ismérve a tradicionális, hagyománytisztelő öltözet. Fazonja mindig az öltönyre, kosztümre, ruhára épít, anyaga nemes, modern kivitelben kevert szálak is jellemzik. Színei a konzervatív színvilágból lépnek elő, általában egy fő vivő színnel amely, kisebb kiegészítők segítségével további szín gazdagíthatja. Jellemzője a letisztultság és az elegancia.
A hölgyek klasszikus darabjai: a kosztüm, a nadrág kosztüm, a blézer, a blúz, a szoknya és persze a ruha. Az urak klasszikus darabjai: az öltöny, a zakó, a nadrág és a mellény. A klasszikus férfi ruhatár is az egymáshoz illő, nemes és választékosan kombinálható elemekből épül fel. Az uraknál a színek még inkább visszafogottak, de kiegészítőikben (nyakkendő, mellény) mutatósabbak lehetnek. Konzervatív színeik: fekete, sötétkék, sötétszürke, olíva, drapp és világoskék.
De mit is csináljanak a klasszikus formákat kevésbé kedvelők? A konzervatív megjelenés, nem mindenkor és nem mindenhol kötelező. Azonban bizonyos helyzetekben elvárt és ez a lehető legelőnyösebb.  Viszont, ha öltözékünket a klasszikus stílus felé közelítjük, még a divat elemekkel sem tévedhetünk. Merítsünk bátran ihletet a fast fashion által közvetített mintákból, színekből, anyagokból és szabásokból, ma már széles palettáról válogathatunk. Ésszerűen használjuk a divatirányzatok különböző alkotóelemeit. Ne építsünk öltözékünkbe olyan elemeket, amely bár tetszik, sem alkatunkhoz, magasságunkhoz, általában az adottságainkhoz nem illik. Öltözékünket igazítsuk saját ízlésünkhöz és jegyezzük meg, hogy az elegancia sosem megy ki a divatból és mindig előnyös. Találunk ötletes blúzokat, jól szabott szoknyákat, nadrágokat, amelyek viselésével nem csak az egyediség látszatát kelthetjük, hanem az elegancia jegyeit is magukon hordozhatjuk. A sportosan elegáns kedvezőbb látvány nyújt a sportcipővel viselt susogós melegítőnél. Alkatunknak, saját színeinknek megfelelően (haj, szem, bőrtónus) válogassuk ruháinkat.
Ősszel válasszunk a falevelek által ihletett színek közül, de jó választás a kék és hölgyek részére a piros is. A szürke hétköznapokat dobjuk fel egy kis szín vitaminnal: az idei év színe: barnásvörös (marsala), fűszín, a katonai zöld és a sötétkék. Évszakhoz illő a mustársága és a pasztell rózsaszín. A hölgyek bátran öltsenek fel szőrmét, leopárd mintát ám ezeket, semleges színekkel, feketével, fehérrel vagy bézzsel társítsák. A fekete a sablonszerű elegancia színe, a fehér frissességet sugároz. A piros önbizalom fokozó, kék az egyik legtekintélyesebb szín. A zöld kiegyensúlyozza lelkünket.
Figyeljünk az anyagokra is! A vastag fonalból készült kötöttáru, kövérebbnek mutat, ám ezt a hölgyek egy övvel jól ellensúlyozhatják. A vékony fonalból készülő, áttetsző lehet, ha szükséges, viseljünk egy vékony réteget az öltözék alatt. Törekedjünk a jó minőségű holmik viselésére, mert ez hosszútávon is előnyünkre válthat.
Ahogyan Coco Chanel, az emblematikus divatház alapítója mondta egyszer: „Keresd a nőt a ruhában. Ha nincs ott, akkor ruha sincs”. Nem a ruha teszi az embert, hanem az emberhez tesz hozzá az öltözet.


M. Zs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése