2015. április 26., vasárnap

Sakura és karaoke, az élet igazi szeretete

Áprilisban Japán, a tavasz csendes érkeztével, a tengernyi cseresznyevirág fellegvárává változik. Japánban, márciustól április végéig, május elejéig virágzik a Sakura, a cseresznyefa. Ez olyan nagy eseménynek számít, hogy számos előrejelzést találhatunk, amelyek részletesen megmutatják, hogy Tokyo-tól Sapporo-ig, mely városban, mikor bont szirmot a japáncseresznye.
Az év e szakában, Japánban a cseresznyevirágok frissítő változást hoznak a szürke napok rutinjába. A tél lassan átadja helyét a meleg tavaszi napoknak. Eltűnik a sötét, eltűnnek a rövid nappalok. A télikabátok visszakerülnek a szekrényekbe. A virágzó fák kimenekítenek az ingázó emberektől túlzsúfolt tömegközlekedés és japán izakayak (japán pubok) füstös világából. A vonatok, irodák, lakások ablakából kitekintve a rózsaszínben pompázó végtelen virághalmok lenyűgöző, üdítő látványt nyújtanak. Egészen az elvirágzásig, amely mint a hóesés, takarja be végül az országot a maga, egy cseppnyi melankóliájával. A sakura fák Japánban a múlandóság jelképei, emlékeztetnek bennünket saját életünk múlandóságára. Ez a szimbólum mindmáig része maradt a modern Japán kultúrának. A Sakura ünnep a tradicionális Ohanamihoz kapcsolódik. Az Ohanami szószerinti fordításban virágnézést jelent, de egyben jelenti és megidézi a cseresznyevirágok által szegélyezett utakon megtett nyugodt sétákat. Magában hordozza azt, hogy a valóság sokkal meglepőbb és szebb lehet, mint az elsőre gondolnák. Az Ohanamin a japánok plédekre telepedve piknikeznek a kertben és gyönyörködnek a sakura fák virágzásában. Ez egy nagyszerű alkalom számukra, hogy összejöjjenek a családtagokkal, a barátokkal. Kimennek a szabadba és színes plédeken piknikeznek a virágba borult fák alatt. Szezonális tavaszi ételeket esznek, mint például a dango, vagy a cseresznyevirágos rizsgolyók különböző mártásokkal. Mindehhez bőséges mennyiségű sört isznak. Saját egészségükre, és Japánra! Amikor már ellazult a társaság és a piknik teljes lendülettel folyik, előkerülnek a hordozható karaoke gépek és énekelnek. Gondolták volna? Némi alkohollal és dalok éneklésével, a virágzó fák élvezetével adják át magukat a japánok az ohanami vezérgondolatának.  A múlandóság a pillanat élvezetére és az élet szeretetére tanít.
Úgy tartják az Ohanami a Nara korszak óta (710-794) része a japán kultúrának. Ez a szokás eredetileg csak az elit, a császári udvar sajátja volt, de hamarosan átterjedt a szamuráj társadalomra, és így lett aztán az egyszerű emberek ünnepe is. Az emberek a Sakura fák árnyékában ebédelnek és isznak. Csak úgy az öröm kedvéért, és Japánért. Mi lehet ennél hívogatóbb? Piknikezzünk együtt a fák alatt, azokkal, akiket szeretünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése