A május elsejei hosszú hétvégén, idén hetedik alkalommal nyitja meg
kapuit a Főtéren a 7. Tarjáni Tavaszi Borfesztivál. A program maga a bor,
kézműves sajtokkal, kazári laskával és egy kis dixie-vel fűszerezve. Az idei borfesztivál
központi témája a rosé. A fesztivál díszvendége Dúzsi Tamás, a magyar „rosé
királyként” aposztrofált borász, az idei világ legjobb vörösbora cím
tulajdonosa.
Idén a rosé boroké lesz a főszerep. Érkeznek borászok Egerből,
Mátraaljáról, Tokajból, Szekszárdról. 40-50 féle bort lehet az első napon
kóstolni, köztük legalább 6-8 féle rosé színesíti majd a palettát. A hétvégi
borfesztiválon, szinte csak olyan borászokkal találkozhatunk, akiknek van rosé
bora is. Kivétel ez alól természetesen Tokaj, a fehér szőlő borvidéke. A
középső pavilon vendége Dúzsi Tamás, a rosé királyként aposztrofált magyar
borász, aki Görögszó nevű borával idén, Párizsban elnyerte a „A világ legjobb
vörösbora” címet. Magyar bort még nem ért ekkora megtiszteltetés. Királyi roséi
mellett, ebből a kiváló borból is kóstolhatunk. Itt lesznek a kazári laskasütő
asszonyok és mindennap más kézműves sajtot kínálnak a bor mellé a különböző sajtműhelyek.
A hivatalos megnyitón felvonulnak a helyi borlovagok, lesz játékos
borfelismerési verseny és az utolsó napon ünnepélyes keretek között átadják a
fesztivál borát. A fő attrakció a bor és a kóstolás. Kóstolgatunk, jókat beszélgetünk,
közben élvezzük a dixie zenét. A Tarjáni Tavaszi Borfesztivált 2009 tavaszán indította
útjára először Telek András, szegedi mintára. Szeged bár Salgótarjánhoz
hasonlóan nem borvidék, mégis egy országos hírű, 10 napos borfesztivállal, több
száz borásszal és több mint tízezer résztvevővel büszkélkedhet. A salgótarjáni borfesztivál
hasonlóképpen, már az első évben óriási sikert ér el. Nagyon nagy érdeklődésre
tett szert. Míg az első évben a résztvevők számára az is furcsa volt, hogy meg
kell venniük a poharat, ma már nagyon nagy divat lett a borról beszélgetni és a
borról többet tudni. Az emberek fajtát, borászt, évjáratot keresnek. Mikor tavasszal
megjelennek a kis pavilonok a téren, az emberek már tudják: kezdődik a Tarjáni
Tavaszi Borfesztivál. Készülnek és kóstolnak. Van, aki a fesztiválhoz igazítja
szabadidejét, nem utazik el. A szülők hazahívják a főiskolás, egyetemista
gyermekeiket. Az esemény apropóján visszalátogatnak azok, akik elmentek. A
Tarjáni Tavaszi Borfesztivál egyre inkább beívódik a köztudatba, kezd
hagyománnyá válni. Elsősorban a helyieknek szól, de nagyobb magyar városokból, Budapestről
és a határ túloldaláról is ellátogatnak a borkedvelők.
A kezdőknek sem kell félniük
A fesztivál célja, hogy idehozza és bemutassa, a magyar borászokat a salgótarjáni
közönség számára, és ezáltal iránymutatást, példamutatást nyújt a borkultúráról.
Aki nem tudja hol kezdje, érdeklődjön az első pavilonnál. Itt mindenki útbaigazítást
nyer. A fesztivál rendje szerint elsőként meg kell vennünk a poharat, amelyből
kóstolunk. A fesztiválra a belépés ingyenes, ám boros szokás szerint, a kóstoló
poharunkat meg kell váltanunk egy jelképes összegért. Ezután mehetünk a
borászokhoz. Itt kóstolunk, itt fizetünk. Mindenki saját vérmérséklete és
pénztárcája szerint. Aki szerencsés rátalál Telek Andrásra, aki jó házigazdaként
elkalauzolja őt a magyar kézműves borok világában.
A borkultúra és a dixie találkozása
A zene és a bor jó találkozás. A
kulturált, visszafogott zene jó illik a borhoz. Ezért is kapcsolódott össze a
borfesztivál már hetedik éve a Dixieland Fesztivállal. A dixieland kulturált
közönsége élvezi a borokat és a borközönség a dixie zenét. Egy igazi kis
kulturált közönséggel találkozhatunk. A bor miatt sokan jönnek, és vannak
kapcsolódási pontok. Van, aki mindkettőt szereti, a két kultúra egymást erősíti.
A színpadon szól a zene, csalogatja az embereket, a dixie muzsikának nagyon jó,
hogy ott vannak a borok és az emberek kulturáltan tudnak bort kóstolni,
poharazgatni. Kezd a köztudatban megjelenni, hogy ha tavasz, akkor dixie és ott
van mellette a bor is. Az elmúlt évek bizonyították, és bátran kijelenthető,
hogy ha ma nem lenne a dixie mellett a bor, akkor talán már a Dixieland Fesztivál
is elhalványult volna. A résztvevők kulturáltan borozgatnak és szórakoznak. Erre
jó példa, hogy tavaly a három nap alatt, mindössze 2-3 pohár tört el a
hatszázból. A zene és a bor nagyon jó kapcsolódás. A sikert leginkább abból
lehet lemérni, hogy a borfesztivál végén nagyon pozitív visszajelzések érkeznek.
Megy a híre a rendezvénynek, annak hogy van valami Salgótarjánban.
A bor nem feltétlenül pénzkérdés
A bor nem pénzkérdés, hanem igény szint, hogy kit, hogyan fog meg a
borok világa, ez a fajta hangulat. Salgótarjánban 2008 óta működik borház.
Kilenc éve vannak borkurzusok, amelyek nagy sikerrel folynak. Ezek segítségével
mind szélesebb körben terjed nálunk is a borkultúra és a borismeret. Az igazi
áttörés azonban még hiányzik. Még ma is akadnak olyanok, akik a bor élvezetét
egy szűk réteghez kötik, akik nem tudják, hogy a borélvezet a mindennapok
részévé válhat. Sokan nem tudják hol található a Tarjáni Borház és, hogy milyen
is, mi is az valójában. Nem érezzük még sajátunknak. Pedig az ünnepek borai
mellett itt vannak a mindennapok borai is. A hétköznapi borivók kézműves borai,
a magyar borászat hétköznapi gyöngyszemei. Aki ezt már tudja, az eljön és itt
választ bort, adott színvonal mellett, de megfizethető áron. Itt a kézművesség
és a minőség mellett tették le a garast. Bár hiányzik még az áttörés, Salgótarján
egyáltalán nem reménytelen. Sokan vannak, akiket magukkal ragad a borok világa,
a borok iránti szeretet. Ki hogyan tudja értékelni. Van, aki nagyon fogékony rá
és lelkes, a borélmény sokakat érdekel. Egy rendkívül hosszú folyamat eredménye
a borkultúra magvainak elhintése. Le kellett rakni az alapokat, de ma egyre
több borkedvelővel találkozhatunk, egyre többen élvezik a kézműves borokat. Borkurzusok,
borszalon, borfesztivál. Mind, mind jó alkalom, egy jó beszélgetésre, egy jó
összejövetelre. Valami, ami összeköt bennünket. Van hová járni, van hol
beszélgetni. Van hol élvezni a jó borokat. Ezt a helyiek sokszor már nagyon
értékelik. Egy-egy borszalon alkalmából, Győrből, Szegedről, Pécsről is
hazajönnek. A bor egy bizalmi termék. Nyugodtan kérdezhetünk, választhatunk. Nyugodtan
beszélgethetünk róla.
Telek András
A kézműves borokról
A kézművesség tömören annyit tesz, hogy a bor adalékmentesen készül, nincs
semmiféle művi beavatkozás, vegyszerek, vagy egyéb adalékok alkalmazása,
szemben az uniformizált, reduktív borokkal, amelyek készítésénél jellemző az
aromák, savak hozzáadása, esetenként a cukrozás, vagy édesítés. A kézműves bor készítésekor
a borász saját élesztőjével, úgynevezett vad élesztőkkel erjeszti a bort, nem
használ fajélesztőket. A kézműves bor
természetes módon készül úgy, mint száz évvel ezelőtt. Ha nem lenne villany a
pincében, akkor is elkészülne. Ahogyan a szőlő megérik, teljes érés állapotában
leszüretelik, és a jóisten segedelmével a borász elkészíti belőle a bort. Mindig,
ahogyan sikerül, évjárattól függően.
A bort nem a léptékeit tekintve tartjuk
kézművesnek. Bár előfordul, hogy kézzel készül, műhelymunkával, kis mennyiségben,
de egy 30 hektáros szőlő művelése során is készülhet kézműves bor, mert a
borász az eljárás során betartja a kézművesség szabályait.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése